1. be
  2. fineerhout
  3. houtsoorten
  4. phyllostachys-edulis-bamboe-caramel-vertikaal

Bamboe caramel vertikaal

Phyllostachys edulis

Origine: Azië
Beschikbaarheid: in beperkte mate beschikbaar
Prijsklasse: €€
Fineerdiktes: 0.6 mm
Eco labels: Pure wood, FSC/PEFC
Kwaliteit: Classic
Snijwijze: Kwartier
Voegtechniek: Geschoven

Meer info over
Phyllostachys edulis Bamboe Caramel Vertikaal als fineer

Bamboe is een grassoort waardoor het houtachtige deel van de bamboestengel totaal anders is van opbouw dan loof- en naaldhout. De bamboestengel is opgebouwd uit lichtgekleurd parenchymweefsel met daarin rechte, donkergekleurde vaatbundels die opgebouwd zijn uit vaten en dikwandige vezels (deze vezels zijn verantwoordelijk voor de sterkte van de bamboestengel. Doordat de vaten alleen bij de knopen onderling contact hebben en daar in aantal groeien, ontstaan de voor bamboe typische donkere vlekjes in de glad geschaafde latjes.

Het kleurpatroon is afhankelijk van de richting van de verlijming en snijwijze, dit kan gaan van een crèmekleurig tot lichtbruin/bruine kleur. Met lak en was is de oppervlakafwerking goed te doen, maar olie wordt minder goed opgenomen (onregelmatiger).

Bekend is dat het stof van sommige bamboesoorten huidontstekingen en heftige jeuk kan veroorzaken. Tijdens bewerkingen wordt daarom beschermingsmiddelen aanbevolen.

De toepassingen van bamboe hangen af van de grootte van de stengels: de grote stengels worden gebruikt voor vloerdelen, parket, fineer, plaatmateriaal, wand- en plafondbekleding,… De kleinere worden vooral lokaal gebruikt voor vlechtwerk, manden, hoeden,… Grote hoeveelheden bamboe worden gebruikt in de pulp- en papierindustrie.