1. be
  2. fineerhout
  3. voegtechnieken

Voegtechnieken

Het gesneden hout kan dankzij moderne technologie aan elkaar gevoegd worden tot een fineervel. Onderstaande illustraties verduidelijken de verschillende technieken die hierbij gehanteerd kunnen worden. Zo kunt u bepalen hoe uw plaat er uiteindelijk zal uitzien en wat voor uw toepassing de beste keuze is. Wat u ook kiest, echt hout is altijd uniek en geeft net dat ietsje meer aan uw project!

Boek

Dit is de standaard. Men gaat de verschillende fineerstroken twee aan twee gespiegeld voegen. Op die manier is iedere strook het spiegelbeeld van de voorgaande. Met deze techniek kan je perfect de afwikkeling van een boom illustreren.

Geschoven

Deze voegtechniek wordt vaak geopteerd indien het fineer ingekleurd moet worden. Bij het inkleuren is er geen kleurverschil waar te nemen tussen de verschillende fineerstroken op één plaat.

Gedraaid - Geschoven

Hier gelden alle voordelen van een geschoven fineervel. Daarenboven speelt hier de bovenzijde en de onderzijde van de plaat geen rol. Hierdoor is het voor de klant ongelofelijk eenvoudig om met een gefineerde plaat te gaan werken.

Mix Match

Mixmatch, letterlijk “mengen en passen”, is een techniek waarbij we het fineerhout van verschillende bomen met wisselende snijwijzen willekeurig aan elkaar voegen. Decospan heeft voor deze techniek een eigen, gepatenteerde machine ontwikkeld. Het uiteindelijke vel heeft de uitstraling van massief hout zonder de nadelen ervan zoals kromtrekken bij fluctuerende vochtigheid.

Deze voegwijze (mixmatch) is enkel mogelijk vanaf een bestelhoeveelheid van 20 fineervellen van dezelfde kwaliteit.

Decospan kan fineren van verschillende diktes op die manier verwerken (0,6mm, 1mm, 1,5mm en 2mm). De standaard voegwijze van dik fineer is altijd mixmatch.

Lees minder

Lees meer

Spiegelvoegen

Deze techniek wordt voornamelijk toegepast voor hoge panelen met doorlopende tekening. Ook voor lange balies of schuifdeuren kan men deze voegtechniek gebruiken.

Balance Matched

Deze voegtechniek wordt enkel toegepast voor wortelhout. Hier worden de kleine stukken wortelfineer symmetrisch aan elkaar verlijmd.