Rotterdam kijkt omhoog

Toen het tijd werd om de kantoren van de stad Rotterdam onder te brengen op een nieuwe locatie, koos het bestuur voor een origineel ontwerp: een verticale stad.

Drie verbonden torens die doormidden gesneden lijken en waarvan de bovenste helft een stuk verschoven werd. Zo ziet het gebouw ‘De Rotterdam’ aan de Wilhelminakade eruit. De constructie bekleedt verschillende functies — woningen, winkels, restaurants, cafés, een hotel — maar de meest opmerkelijke is misschien het nieuwe gemeentekantoor. Dat betrekt de 33 verdiepingen van de middelste toren en werd ingericht als een verticale stad.

In de VS in het algemeen en in New York in het bijzonder is de bevolking al lang vertrouwd met dit soort wolkenkrabbers die verschillende functies huisvesten. In de hedendaagse samenleving zijn tijd en ruimte schaars en willen we beiden optimaal benutten. Daarom worden steeds meer residentiële gebouwen uitgerust met ontspanningsfaciliteiten zoals fitness, zwembad, cinema, winkels, bars en restaurants. In “De Rotterdam” werden daar nog “werken” en “overheid” aan toegevoegd. Op die manier komt de futuristische verticale stad wel heel erg dichtbij.

2t8c9333

“We hebben de perfecte oplossing gevonden, een bewerkte eiken fineer die eruit ziet alsof het ruw hout is.”Birgitta Rottmann

Het centrum, dat bestaat uit de welkomstverdieping en het restaurant, bevindt zich niet beneden maar in het hart van het gebouw, op de 21ste en 22ste verdieping. De andere verdiepingen werden afwisselend ingericht als ‘wijken’ (werkplekken, officiële overlegplekken,…) en ‘pleinen en parken’ (loungeplekken, informele overlegplekken, servicegerichte functies,…).

Het interieur ligt in het verlengde van die ongewone insteek. De inrichting werd gesuperviseerd door Group A Architecture, die zich specifiek concentreerde op de ‘wijken’. Voor de meer bijzondere delen werkte het bureau samen met Studio Makkink & Bey. “Rotterdam presenteert zichzelf als een arbeidersstad, een havenstad,” zegt Birgitta Rottmann van Group A. “Dat wilden we in de generieke ruimtes weerspiegelen met natuurlijke materialen die niet te verfijnd zijn. We hebben de perfecte oplossing gevonden, een bewerkt eiken fineer dat eruitziet alsof het ruw hout is. Daarmee hebben we alle meubels, kasten en wanden bekleed.”

Op de speciale verdiepingen wordt de bezoeker vergast op een ex plosie van kleuren, zowel op de meubels als de vloer. “Daar moesten de mensen even aan wennen,” geeft Rottmann toe. “Maar we hebben na de oplevering van het project verschillende presentaties georganiseerd om alles uit te leggen, en die hebben alle twijfels weggeveegd. Feedback is sowieso belangrijk.”